Uber съкращава 14% от служителите си

Uber съкращава 14% от служителите си

Uber съкращава 14% от служителите си

Американската компания за споделени превози Uber обяви планове за съкращаване на 3700 служители на пълен работен ден или около 14% от работната си сила, за да намали разходите си на фона на пандемията от коронавирус.

От документ, публикуван на уебсайта на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) става ясно, че съкращенията ще засегнат основно отделите за поддръжка на клиенти и подбор на персонал. В същото време компанията планира да отпусне 20 милиона долара за различни плащания и обезщетения за съкращения.

Освен това стана ясно, че изпълнителният директор на стартъпа Дара Косровшахи се отказва от заплатата си, определена на 1 милион долара (£ 809 690) през 2019 г., до края на годината.

По-рано от Uber заявиха, че поради карантинните мерки броят на поръчките за таксита през март е намалял с над 70% в сравнение с миналата година. Подобен спад на бизнес активността обаче всъщност може да бъде само повод, но не и причина за масови съкращения, смятат експертите. Още през 2019 г. компанията намали повече от 1500 души в опит да се справи с многомилиардните загуби и да отговори на очакванията на инвеститорите. 

Базираната в Сан Франциско Uber бе основана от Травис Каланик и Гарет Кемп през 2009 година, а днес работи в над 500 градове почти в 80 страни. Бизнесът обаче до голяма степен зависи от приходите, идващи от големите градове, включително някои, които са силно засегнати от пандемията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ