Великобритания одобри сливането на Virgin Media и O2

Великобритания одобри сливането на Virgin Media и O2

След продължи няколко месеца анализ, Службата за защита на конкуренцията и пазарите (СМА) на Обединеното кралство одобри сделката за сливане на компанията за широколентов интернет Virgin Media и О2 - британското подразделение за телекомуникационни услуги на Telefonica, предаде Ройтерс. Сделка се оценява на 44 млрд. долара.

Liberty Global, която е собственик на Virgin Media, и испанската Telefonica постигнаха споразумение за сливането през миналата година. Целта е да се създаде нова компания за широколентовите и мобилни услуги, който да се изправи срещу лидера на британския пазар BT.

„Уверени сме, че конкуренцията между доставчиците на услуги за мобилна комуникация ще остане силна и следователно е малко вероятно това сливане да доведе до по-високи цени или по-ниско качество на услугите“, коментира Мартин Колман от CMA.

От компаниите заявиха, че сделката, която оценява О2 на 12,7 млрд. паунда и Virgin Media на 18,7 млрд. паунда, ще даде на новата съвместна група обща стойност от 31,4 млрд. паунда (44 млрд. долара), включително задълженията. Очаква се процедурата по сливането да бъде финализирана на 1 юни.

„Сега получаваме възможността да предложим избор там, където досега не е съществувал, като същевременно с това инвестираме в оптичния интернет и 5G, от които Великобритания се нуждае, за да процъфтява“, коментираха в съвместно изявление главният изпълнителен директор на Liberty Global Майк Фрайс и колегата му от Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете.

Съвместното дружество, с разпределение на дяловете 50:50, ще бъде ръководено от Луц Шюлер, главен изпълнителен директор на Virgin Media, като според Фрайс и Алварес-Палете то ще генерира годишни приходи от 11 млрд. паунда.

Службата за защита на конкуренцията и пазарите имаше опасения за евентуалните последици от сливането върху пазара на мобилни комуникации, предвид че и двете компании продават услуги на едро на други оператори.

Въпреки това регулаторът даде предварително одобрение миналия месец, след като заключи, че наличието на други играчи на пазара, предлагащи конкурентни услуги, като BT I Vodafone, ще поддържа конкуренцията.

Telefonica продава свои активи, за да намали дълговете си, които към първото тримесечие на тази година са в размер на 35,8 млрд. евро.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ