Все повече европейски пристанища са китайска собственост

Все повече европейски пристанища са китайска собственост

Все повече европейски пристанища са китайска собственост

Китайската държавна компания Cosco увеличи дела собственост в основното гръцко пристанище Пирея на 67%, обяви Гръцката приватизационна агенция.

Китайското дружество е платило 88 млн. евро за нов дял от 16% в пристанището, както и 12 млн. евро лихви и гаранция в размер на 29 млн. евро.

През 2016 г. по силата на приватизационна сделка Cosco придоби 51% дял в пристанището Пирея за 280 млн. евро. Сега приключва сделката за прехвърлянето на още 16% от собствеността към китайската компания. Това стана след като Cosco спази договора си за инвестиции в пристанището на стойност от 294 млн. евро за периода от 5 години.

Още през 2009 г. Cosco взе под концесия управлението на терминал 2 и 3 на гръцкото пристанище.

Това се случва само няколко седмици след като Cosco придоби значителен дял от 35% в пристанището за контейнери на Хамбург – Толерорт. По този начин китайската компания стана първото негерманско дружество, което придобива дял в пристанището. В момента всеки трети контейнер, обработен на Телерорт е с произход Китай или е с дестинация Китай. Азиатското дружество обяви, че пристанището в Хамбург ще бъде основният порт за връзка с европейския пазар.

Cosco има собственост и в пристанищата в Ротердам, Вардо в Италия, Билбао и Валенсия в Испания, Антверп в Белгия и други.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ