Руската Яндекс ще инвестира 30 млн. долара в облачна платформа в Германия

Руската Яндекс ще инвестира 30 млн. долара в облачна платформа в Германия

Руската Яндекс ще инвестира 30 млн. долара в облачна платформа в Германия

Подразделението на руската мултинационални ИТ корпорация Яндекс - Yandex.Cloud обяви създаването на нов регион на облачна платформа в Европа. Съгласно плана за развитие, до края на 2022 г. инфраструктурата, необходима за предоставяне на услуги, ще започне да функционира на базата на три независими сайта, разположени в Германия, информира ТАСС.

Планира се в развитието на европейския регион да се инвестират повече от 30 милиона долара на първия етап. Основните разходи за първия етап са за оборудване и отдаване под наем на центрове за данни. Подготвителната работа вече е започнала за създаването на представителство и сформиране на екип на Yandex.Cloud в Германия. 

Стратегията на проекта предвижда, че за работа в Европа Yandex.Cloud ще използва сайтовете на търговски оператор на центрове за данни, които отговарят на немски, европейски и световни стандарти за надеждност и сигурност. В същото време центровете за данни на партньора ще бъдат инсталирани с оборудване, проектирано и произведено под контрола на инженери на Yandex, както и в собствените центрове за данни на компанията в Русия.

"Няколко десетки наши руски и международни клиенти потвърдиха, че имат интерес да използват услугите на Yandex.Cloud за развитие на бизнеса си на европейските пазари. Чуждестранните компании също използват платформата, докато броят им нараства заедно с обема на тяхното потребление на платформата услуги. Планираме да привлечем нови клиенти в Европа поради технологията на нашите услуги и достъпните цени", коментира Алексей Башкеев, ръководител на платформата Yandex.Cloud.

Добавя се, че руският и европейският региони ще бъдат свързани по такъв начин, че да гарантират устойчивост и независимост. В същото време клиентите на Yandex.Cloud ще могат да използват и двете местоположения едновременно. Защитата на данните, разположени на сървъри в европейските юрисдикции, ще се регулира от местните закони и разпоредби. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ