"Юлен" обяви, че стартира проект за втори кабинков лифт на Банско

Юлен обяви, че стартира проект за втори кабинков лифт на Банско

"Юлен" обяви, че стартира проект за втори кабинков лифт на Банско

 "Юлен" АД ще стартира проект за втори кабинков лифт на Банско. Това става ясно от позиция на дружеството, разпространена до медиите днес след проведена среща в Министерството на околната среда и водите, анонсирана по-рано днес от екоминистър Нено Димов. "Предстои среща с инвеститори, извикал съм ги днес по-късно", обяви днес по обед той. На тази среща е бил представен проекта за  втори кабинков лифт в ски зона Банско. Ето и позицията на бъдещия инвеститор:

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП“Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм се даде възможност ние да стартираме проект за очакваният от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско.

Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. След преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт те стигнаха до заключение, че предложения идеен проект е оптималния вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортният достъп до ски-зоната.

Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа. Всичко останало, което се разпространява са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предмета на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната.

Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ