Задава ли се световен недостиг на тоалетна хартия?

Задава ли се световен недостиг на тоалетна хартия?

Задава ли се световен недостиг на тоалетна хартия?

Най-големият производител на дървесна маса в света Ѕuzаnо ЅА предупреждава, че световният недостиг на морски контейнери може да предизвика проблем с доставките на суровината, от която се произвежда тоалетна хартия, предава Блумбърг.

Базираната в Сао Пауло компания, която доставя около една трета от световните доставки на твърда дървесната маса, се притеснява, че може да има по-малък износ през март и част от доставките да останат за парил на фона на яростната конкуренция за спечелване на място на корабите, превозващи насипни товари.

Това се случва в момент, в който търсенето на тоалетна хартия нараства на фона на презапасяването и паническите покупки заради пандемията. Главният изпълнителен директор на компанията Уолтър Шалка заяви в интервю за Блумбърг, че проблемите с транспорта може да се влошат в бъдеще.

Нарушенията на веригата за доставки се отразяват тежко на световната търговия, като силно засегнати са и хранителните и селскостопанските продукти.

Кризата с контейнерите, която се разиграва от месеци, бе предизвикана от голямо търсене в Китай. Предупреждението на Suzano обаче е сред първите знаци, че тези проблеми могат да засегнати и други пазари за транспорт по море. Ако недостигът продължи, той има потенциала да доведе до ръст на инфлацията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ