Анализи: Млякото в полипропиленовите опаковки запазва качествата си

Анализи: Млякото в полипропиленовите опаковки запазва качествата си

Полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора. Това показва серия от изследвания, проведени в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията по безопасност на храните.

Анализите са за млечни продукти „Димитър Маджаров-2", ОМК (марка „Верея"), „Полидей" („Домлян"), "Булдекс" ("Ралица милк"), "Лактима" ("Балкан") и държавната "Ел Би Булгарикум". През юли компаниите предадоха за изследване произведено от тях българско кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки - досегашната полистиренова опаковка и в по-съвременната полипропиленова опаковка.

Направените тестове са за миграция (за безопасност на опаковките, предназначени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко по БДС). „В резултат на проведените изследвания е доказано, че не се наблюдава миграция на химични вещества от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от изключително значение за качеството му", казва доц. д-р Райна Бряскова от ХТМУ - София. 

"Изпитването не показа нищо ново, което да не е известно на всички в бранша", твърди главният технолог на "Трейс-Ипома", инж. Николай Коляндов. "Полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво добре, както в полистиренова, така и полипропиленова опаковка при запазване на уникалното им съотношение. Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, отговаря на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характеристики, вкус, аромат и консистенция съгласно изискванията на стандарта БДС 12:2000.", подчертава той. 

Заключенията на експертите от четирите специализирани лаборатории, в които бяха проведени тестовете, за пореден път подкрепят становищата, залегнали в европейското и българско законодателство, според които полипропиленът е одобрен за контакт с храни при спазване на общите и специфични изисквания. В България той е разрешен и приложим за опаковки на млечни продукти още през миналия век (1982 г.). 

Производителите обясняват решението си да направят публично достояние резултатите от проведените тестове с желанието да бъдат пресечени спекулации, появили се през лятото, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт. Според тях е важно потребителите да не бъдат ограничавани в избора си на опаковки за кисело мляко по БДС при липса на реални аргументи срещу използването на полипропиленови опаковки. 

През юни т.г. „ОМК“, „Димитър Маджаров-2" и „Полидей" поискаха промяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките с искане да се разреши те да са „от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове". В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. 

Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса - полистирен - е ограничаващо и противоречи на пазарната логика и позволява на фирми - производителки на опаковки, да спекулират с цената на единствения възможен материал.

Техническият комитет на Българския институт за стандартизация не разреши промяна в стандарта в частта на опаковките. Според привърженици на статуквото в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи уникалните си свойства и се превръща в йогурт. Представените резултати от изследванията опровергават това твърдение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ