Ананиев нареди временно да се затворят граничните пунктове с Турция

Ананиев нареди временно да се затворят граничните пунктове с Турция

Ананиев нареди временно да се затворят граничните пунктове с Турция

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на практика временно затваря за преминаване границата ни с Турция. В забраната изрично е указано, че се забранява допускането на наша територия на лица и пътни превозни средства, влизащи от Република Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Забранява се влизането и на български граждани от Турция.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април и е свързана с осигуряването на противоепидемични мерки в началото на мюсюлманския празник Рамазан.

Още тази сутрин шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски сподели на редовния брифинг, че щабът разполага с информация за готвени пътувания на големи групи от хора от и за съседна Турция заради празника и, че ще бъде поискано съдействие от властите за ограничаване на потока.

Междувременно, Главното мюфтийство разпореди да се затворят всички джамии на територията на България и всички службите да се провеждат при закрити врати. Отправи и призив молитвите да се извършват вкъщи.

С призив към българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания, освен ако не е крайно наложително излезе и Министерството на външните работи, като уточни, че апелът важи и за всички български граждани, които пребивават постоянно в чужбина.

„Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя е провела телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу, с когото е обсъдила въвеждането на временните мерки, в интерес на гражданите и на двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ