България

Политика

|

Общество

|

Антикорупционната комисия започна проверка на бившата шефка на ДКК

Антикорупционната комисия започна проверка на бившата шефка на ДКК

Дирекция „Противодействие на корупцията“ към КПКОНПИ започва проверка на действията на Ваня Караганева, която беше освободена от поста на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) след твърдения от Съвета на директорите, че е извършвала нарушения.

От прессъобщение на официалния сайт на Антикорупционната комисия става ясно, че ще бъдат изискани документи от Съвета на директорите и от Министерството на икономиката, след което ще бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица. Не се посочва в какъв срок ще се случи това.

В края на проверката, ако бъдат установени корупционни престъпления, оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ съобщава, че ще сезира прокуратурата.

По-рано тази седмица Караганева бе освободена от длъжността втори изпълнителен директор. Тя стана представител на държавата в Съвета на директорите на ДКК през октомври след конкурс на Министерството на икономиката. Същевременно обаче е част от Съвета още от септември, когато бе служебно назначена като независим член. За решението си да я освободи Съветът на директорите се аргументира с множество нередности на Караганева, свързани неправомерни еднолични решения и сключване на договори.

В отговор на уволнението служебният министър на икономиката Даниела Везиева поиска оставката на трима членове на Съвета на директорите. После ДКК затвърди позицията си, като отново посочи, че с отстраняването на Караганева е защитила интереса на дружеството и на държавата, както и на икономическия министър като принципал на ДКК.

Днес в свое интервю за Нова телевизия Везиева посочи, че екипът на консолидационната компания „няма желание да следва промяната и да работи прозрачно“.

„Изглежда защитават стария модел на ДКК. Помним онзи половин милиард, който беше изразходен по непрозрачен начин. Това е работата на управлението на старата Държавната консолидационна компания“, каза тя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ