БЧК е в готовност да помага при евентуална бежанска вълна от Украйна

БЧК е в готовност да помага при евентуална бежанска вълна от Украйна

БЧК е в готовност да помага при евентуална бежанска вълна от Украйна

Българският червен кръст (БЧК) е в готовност да помага при евентуална бежанска вълна от Украйна. Това заяви във Варна председателят на БЧК акад. Христо Григоров, който бе сред гостите на годишното отчетно събрание на местната структура на организацията.

"БЧК разполага с няколко големи склада за бедствена готовност в цялата страна и с всичко необходимо за 12 хиляди души", допълни Григоров.

Той посочи, че организацията винаги е била на първа линия при оказването на помощ и вече е разпоредено на местните структури, особено в пограничните райони на страната ни, да бъдат в готовност за реакция.

"Въпросът обаче не е дали и как ще помагаме, а да се намери бързо разрешение на възникналия конфликт и нашите деца да живеят в по-спокоен свят", каза Григоров.

Председателят на БЧК допълни, че и през тази година най-важната задача на организацията ще остане да бъде на първа линия и да помага на нуждаещите се. По думите му, в страната има около 20 хиляди доброволци, които са обучени и оборудвани.

За липсата на закон за доброволчеството акад. Григоров посочи, че има надежда младите хора от настоящия Министерски съвет да направят нужното, за да бъде приет такъв.

"България е може би последната страна в Европа без такова законодателство, а не е справедливо човек да отиде да помага и да спасява и, когато се върне на работа, да бъде уволнен за самоотлъчка", обясни Григоров. И допълни, че е задължително този тип взаимоотношения с работодателите да бъдат регулирани, като би следвало държавата дори да застрахова доброволците, които реагират по време на бедствия.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ