Борисов: България очаква твърда дата за чакалнята на Еврозоната

Борисов: България очаква твърда дата за чакалнята на Еврозоната

Борисов: България очаква твърда дата за чакалнята на Еврозоната

България очаква да има твърда дата за влизането в чакалнята на Еврозоната, съобщи днес премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където ще представи заявката за присъединяването на нашата страна към предварителния механизъм на разширено заседание на държавните и правителствените ръководители от Еврогрупата.

Банковият съюз и чакалнята трябва да станат в един ден, готови сме, добави той, цитиран от БТА. Съгласен съм да има съответния мониторинг, но и твърда дата, че това ще се случи - такива са правилата. Няма да говоря за дати, всички са много чувствителни за тези изказвания и когато някой премиер почне да им дава указания през медиите, поясни премиерът.

Той отбеляза, че по последни данни българският дълг е намалял с един процент. Премиерът уточни, че това ще бъде още един аргумент при днешното представяне на българската заявка.

Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира, каза още премиерът в коментар по повод снощните обсъждания по въпроса с миграцията на заседанието на Европейския съвет.

На първо място и единствено ме интересуват правата на българския народ, заяви той.

"Бях в Харманли, когато гореше всичко и всичко беше в кръв. Първо искам да защитя правата на българския народ, българските граждани да могат да спят спокойно. Тези, които бягат от война - децата, жените - трябва да им помогнем за определено време, а след това да се върнат, откъдето са дошли. Икономическите мигранти могат да отидат там, където ги искат. Ние нямаме нужда", добави той.

България е вложила стотици милиони в охраната на своята граница, затова миграционният натиск у нас е нула, отбеляза още премиерът. "Спазвайки всички международни спогодби и конвенции, когато бедстващ човек дойде на нашите граници, ние сме длъжни да го регистрираме. След това той може да тръгне за която иска страна в Европа. Ако го спрат в Австрия или в Германия, той трябва да се върне в България. С това не се съгласих, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира", коментира Борисов. България се справя прекрасно, спазва си ангажиментите си, не виждам причина да се прави допълнително споразумение, допълни той по повод предложенията за двустранни споразумения за обратен прием на мигранти.

Ключова дума от приетите снощи заключения на Европейския съвет е "доброволно" по отношение на т. нар. вторично разпределение (разселване) на мигранти. Премиерът поясни, че приетите в края на краищата заключения взимат изцяло предвид предложенията на българското председателство на Съвета на ЕС по повод миграцията. Накрая приехме документ, който ние сме предложили много отдавна, уточни той.

Премиерът изрази задоволство от това, че неговите колеги са утвърдили отпускането на още три милиарда евро за продължаване на действието на споразумението с Турция. Всички гласуваха за удължаване на санкциите срещу Русия, включително Италия, отбеляза той. Такова чудо не съм виждал, предложих синдикати да направим, пошегува се Борисов по повод среднощното заседание на Европейския съвет, продължило до разсъмване. Той изрази разочарование от начина, по който се е стигнало до заключенията. Доволен съм, но не знам защо при липсата на криза, с такъв огромен драматизъм, до шест сутринта заседавахме. Всеки премиер иска да се прибере като победител, такава е модата сега, коментира той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ