Борисов покани Путин в България

Борисов покани Путин в България

Борисов покани Путин в България

"Предадох на Путин поздрави от Юнкер и като намери време, е добре дошъл в България. Мисля, че и Радев го е поканил." Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с президента на Русия Владимир Путин след разговора помежду им в Кремъл. "Господин президент, мисля, че водихме един много полезен разговор", обърна се Борисов към Путин и след това даде още подробности по водените разговори.

"Информирах Путин за това, което правим за Западните Балкани. Искам да привлечем всички световни лидери, които имат интерес към региона, за да повдигнат БВП и народите ни да живеят по-добре. Надявам се Путин да положи усилия за спирането на конфликта в Сирия и мигрантската вълна да спре да тормози Европа", добави премиерът.

"Накрая да му пожелая успех и добро домакинство - целият свят ще гледа Световното /б.р. Русия е домакин на Световното по футбол, което започва през юни/ Започнах и свършвам с добрата работа, която имаме със специалните служби по отношение на пране на пари, трафик на хора и т.н.", каза още Борисов.

"Говорихме за сътрудничество в енергетиката.", коментира на свой ред президентът Путин. "Мога да потвърдя, че сме обсъдили въпроса за продължаване на газовата връзка през България. Преработваме това в план с нашите турски и български приятел - под каква форма и на какви цени трябва да определи българската страна", добави той.

Путин специално поясни, че не са обсъждали случая "Скрипал" .

"Пазарът е това, което определя цените. Отдавна Русия не е онази държава на плановата икономика. Ние имаме за цел да транспортираме и да си вземем нашите транзитни такси. Знам за тежките ни отношения преди години, но благодаря на Путин, че не е злопаметен", каза Борисов.

"Още март месец сме си говорили и независимо от отношенията, винаги аз съм бил виновен и този, който е създавал напрежение, и в най-трудни времена когато съм казал, искам да говоря, винаги ми е казвал отговор. И винаги Путин ми е казвал "Не съм аз виновен, ти си виновен", добави той.

"Ние сме готови да запазим транзит през Украйна. Това, което говорихме днес с Борисов, са реални неща, тъй като почти напълно е завършено поставянето на първата тръба в Черно море. Подписани са всички нужди документи с Турция, втората тръба е поставена наполовина. Всичко, което говорим, е реално и то в най-близко време", каза Путин.

"Директна тръба в момента не е възможна. Ако направим така, че да сме стабилен газоразпределителен център за Европа, ще седнем да говорим тогава, ако се докажем, че имаме интерес. Около 800 милиона евро президентът Путин и Газпром са ни опростили за докараните тръби на пристанището в Бургас", каза Борисов.

"Виждаме, че България съжалява за провала на проекта "Южен поток". Никой не се съмнява, че реализацията му щеше да е изгодна за България", каза Путин.

"Ние приветстваме всяка икономическа активност в сферата. Това създава пазарни условия за работа, а ние се интересуваме именно от това. Нас ни безпокои това, че пазарните условия предполагат равни условия за всички", каза още той.

"Доколкото знаем за Азербайджан са били предоставени специални отстъпки. Защо на "Южен поток" не предоставиха подобни отстъпки. С какво България е по-лоша? Искаме да се създаде благоприятна ситуация на пазара в Европа", добави Путин.

"Ние със собствени пари можем и продължаваме да си разширяваме газопреносната система. Това е прекрасна възможност пазарът да се насити, който докара най-евтин газ, от него ще взимаме. Към нас беше проявено по-особено отношение, тъй като ние сме най-лоялната страна в ЕС и всички газопроводи ни заобиколиха. Ние за да сме принципни, отказахме всичко, и тогава бяха най-нежките ни отношение с Русия, но по-големият прощава, поне при нас", каза Борисов.

"По-големият винаги иска да му бъде платено, разбираме България. Те разбират, че при тези финансови гаранции бихме тръгнали и по единия, и по другия път. Надявам се да няма повторение на някои конфликти", каза Путин.

"Юнкер донесе в София планът за хъб "Балкан". Колегите Макрон и Меркел също минаха на срещи при Путин и са казали, че много твърдо съм си поставил условията в Брюксел. Това е правилното решение за България", завърши Борисов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ