България

Политика

|

Общество

|

Борисов си записа исканията на Турция, носи ги довечера в Берлин

„Не станах по-спокоен след тези разговори!  

„Добра война няма, а ако не се реши този конфликт, тя неизбежно ще дойде при нас в Европа!“

Така премиерът Бойко Борисов обобщи накратко темите и резултатите от срещите си с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул и с президента Реджеб Тайп Ердоган.

Борисов промени програмата си и пристигна днес по спешност в Истанбул за разговорите, насрочени по настояване на премиера Йълдъръм, за да чуе  исканията на Турция по отношение на бежанците и да ги предаде на колегите си от останалите държави в ЕС. Тази вечер българският премиер пътува за Берлин, за насроченото още преди седмица съвещание с Ангела Меркел и премиерите на Холандия, Швеция, Дания, Финладния, Хърватия, Словения и Австрия.

„Записах си внимателно всички искания на Турция и ще ги предам дословно“, зарече се Борисов по време на срещата си с турския премиер Йълдъръм. А те са свързани главно с спазването на споразумението за реадмисия. Турция настоява споразумението да влезе в сила от края на октомври, подчерта в изказването си Йълдъръм. На практика, това означава, че това е крайният срок в който ЕС трябва да изпълни поетият ангажимент за отпадане на визите за турски граждани. Проектоспоразумението предвижда също така предоставяне на финансова помощ за Турция в размер на 6 млрд. евро и ангажимент страните от ЕС да приемат по един човек от бежанските центрове в Турция за всеки върнат нелегален.

„Нашите европейски приятели трябва да проявят повече отговорност към проблема с мигрантите. В Турция има 3 млн. бежанци“, подчерта още турският министър-председател. „Ако споразумението не влезе в сила, това ще постави Европа в огромен риск“, заяви още Йълдъръм, без да конкретизира какво има предвид и дали това означава, че Турция ще престане да задържа бежанците в лагерите на своя територия.

Отделно от ЕС,  Турция и България ще започнат преговори по самостоятелно споразумение за реадмисия, което ще стъпи на спогодбата от 1967 г. между двете държави. По нея българското правителство в момента връща отделни бежанци на Турция.

„Самостоятелно споразумение обаче няма да свърши работа, защото няма кой да осигури границите на България откъм Гърция, Македония и Сърбия”, предупреди българският премиер. „Въпреки прекрасните отношения между двете страни, след тези разговори не станах по-спокоен“, добави той и поясни: „Турция увери, че ще направи всичко, за да се намали бежанският натиск към България. Те обаче имат на своя територия 3 млн. души, в момента въздържат бежанска вълна от 2 млн. от района на Алепо“.

От своя страна премиерът Йълдъръм обясни започналата турска офанзива в Сирия като акция, която има цел да прочисти границата и районите около нея от Ислямска държава, за да могат бежанци да се върнат по родните си места. „В ЕС трябва да си дадат ясна сметка, ако гласуват за неспазване на споразумението, докога Турция ще успява да спира сама бежанците. България и Гърция са първите уязвими държави при проява на такава несолидарност“, добави още по темата българският министър-председател.

„В Европа е удобно да изказваш политически позиции за борба с бежанците и как ще ги върнеш откъдето са дошли. Но аз не си представям как ще приемем на летище „София“ десетки хиляди върнати ни от ЕС, защото са регистриране първо в България. Нито ще приема варианта България да се превръща в буфер между Турция и Европа.“, заяви българският премиер.

Българското правителство не е съгласно и с предложението на Холандия и Германия да се изгради релокационен център за мигранти на наша територия, както предлагат Холандия и Германия. „Можем да решим проблема с бежанците чрез споразумението. Аз искам европейско единство, а не да се спасяваме поединично. Не искам да постигна сигурност само за България и да заплашим Гърция, а общо решение“, каза още Борисов. Той неколкократно повтори, че ще бъде намерен изход за всички европейски държави, не само за България. Според него това може да стане като бъде вкарано в сила споразумението на ЕС с Турция, затворят се всички външни граници на ЕС и се осигури зона за сигурност в Сирия. Веднага след разговорите с Йълдъръм, Борисов отиде на среща с президента Реджеп Ердоган, след което накратко я обобщи с пост във Фейсбук: „С президента на Турция Recep Tayyip Erdogan обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно с воля от ЕС и Турция да намерим изход.”

„Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни.”, отново посочи Борисов в профила си във фейсбук след срещата си с Ердоган. "Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка. Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава. Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона. Благодаря за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността им да намалят натиска и товара на България", пише още Борисов.

Следобед, преди да отлети за срещата в Берлин, той ще се включи за кратко и в церемонията по откриването на моста „Селим I Завоевателят“ над Босфора. Селим I е султанът, извършил едно от най-масовите помохамеданчвания при османското робство у нас.
 

Ключови думи