Борисов в заключение: Говорихме без лицемерие!

Борисов в заключение: Говорихме без лицемерие!

Борисов в заключение: Говорихме без лицемерие!

"Имахме една много добра и честна дискусия, отдавна не съм слушал така, без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за“ и „против“ различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. " Така премиерът Борисов обобщи провелата се днес среща на върха ЕС-Западни Балкани в София на съвместна заключителна пресконференция в НДК с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той започна изявлението си с благодарности. "Първо, искам да благодаря и да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, който създадохме. Не знам дали преди е имало толкова много евролидери, събрани в България. Извинявайте, но мисля, че и ползите за България са повече.", заяви Борисов.

Той благодари и на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха", както и на "Тримата големи" - председателите на основните европейски институции. Това е уважение, не към мен, не към правителството, а към българския народ и мисля, че е крайно време всички да разберат, че европредседателството е успешно. Никой не помни имената, помнят, че България е бил успешен европредседател", подчерта той.

"Толкова страхове, толкова приказки - особено в западните медии… Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, по БВП тя ще е 96 млрд. евро - за сравнение това е БВП на Словакия. Населението им е по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Това ли плаши ЕС?! Тези два дни бяха, за да приемем държава с икономика, колкото Словакия, и с население по-малко от Румъния,”, коментира премиерът. "Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото към този момент влиянието - през мюсюлманите, през православните християни и пр.”, каза Борисов и отново отправи благодарности.  "Искам да благодаря на Юнкер и Туск, че намериха време да обиколят Балканите - това беше много полезно. Заедно с Могерини успяваха да осветляват нещата, които колегите не разбираха", заяви българският премиер.

"За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света, единственото спасение на ЕС е да бъдем единни. Или, както каза Ангела (б.р. Меркел) eдин лист да не може да мине между нас”, посочи още Борисов.   

"Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим проблема в правилните пропорции. Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови тази идея, този проект на разширяването, с всичките му последствия. Като говорим с цифри, не е голяма работа – (икономиката на Западните Балкани – б,.ред.) е от порядъка на Словакия”, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  

"Но ако сравним този район с други части на Европа, може да се каже, че като стигнем до проблемите на глава на населението – те ще са доста повече, отколкото в Германия и Франция заедно. Затова трябва да сме внимателни и с обещанията си”, подчерта той.

"Исторически, географски този район е част от Европа. Ние днес не се правехме, че всичко е ясно, В Европа има скептицизъм за разширяването, по различни причини... Но това е политически феномен, тенденцията е абсолютно ясна, всички 28 ръководители бяха насяно, че говорим за европейската перспектива на района", посочи още Туск.

Той определи срещата на върха в София като успешна и плодотворна. "Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската перспектива на региона. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г., свързан с екстериториалните санкции в ЕС, коментира от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ