Цацаров се оплака от недостиг на кадри в Антикорупционната комисия, служителите са на ръба на възможностите си

Цацаров се оплака от недостиг на кадри в Антикорупционната комисия, служителите са на ръба на възможностите си

Цацаров се оплака от недостиг на кадри в Антикорупционната комисия, служителите са на ръба на възможностите си

Работим като всички в условията на извънредно положение. Ние не сме хората на първа линия, макар че работим всеки ден. Част от личния състав работи дистанционно от домовете си, а самата комисия заседава чрез видеоконферентна връзка. Най-тежка и будеща безпокойство е работата на колегите от оперативната служба – дирекция на противодействие на корупцията. Това заяви в интервю за NOVA председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.

„За съжаление естеството  на тази работа не позволява нито дистанционен режим, нито съкращаване на работното време, тъй като това, което работим ние, е един постоянен поток, който не спира, просто защото и престъпленията не спират“, коментира Цацаров.

„Не мога да кажа, че корупцията е намаляла. Резултатите са в следствие на повече работа. Те са функция на работата на прокуратурата", добави той.

Цацаров уточни, че  само за миналата година Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 моторни превозни средства в изпълнение на разпоредбите на закона.

По думите му общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство. Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкователно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството.

„Най-големият ни проблем се оказа къдровият недостиг  В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове, казано направо 100 незаети щатни бройки. Далеч съм от мисълта, че на комисията и трябва огромен персонал, за да реализира задачите си. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това вече е сериозен проблем. Когато в антикорупционната дирекция работят минимално количество хора, които са на ръба на възможностите си, това е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ”, заяви още Цацаров, като добави, че се работи по нова интернет страница, онлайн система за подаване на сигнали и замисъл за мини колцентър за подаване на сигнали към комисията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ