Четири версии за самолетната катастрофа край Ихтиман

Четири версии за самолетната катастрофа край Ихтиман

Четири версии за самолетната катастрофа край Ихтиман

Продължава разследването на авиокатастрофата, при която в неделя загинаха мъж и жена. Инцидентът стана край Ихтиман. Малкият двуместен самолет е бил пилотиран от мъжа. По първоначални данни, след като набрана височина, машината започва да се върти неконтролируемо към земята. Пада и се самозапалва, предаде Нова телевизия. 

Работи се по четири версии - технически отказ, лошо време, влошаване на  здравословното състояние на пилота или пилотска грешка. 

Директорът на специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта Христо Христов обясни, че рано да се посочи причината за инцидента. Според разкази на очевидци, след излитането в 11.20 часа, са видели самолета в наборна височина около 60-80 метра, започнал е маньовър наляво и се срива.   

Вчера по време на инцидента бях в градината и видях, че този самолет лети много високо. Даже мисля, че и в събота беше тук, но летеше много високо. Това обясни кметът на село Черньово Маргарита Каймакчийска в ефира на „Здравей, България”.

Митева обяви, че жителите на село Черньово са подали жалба за шума от самолетите. „Това летище съществува от 10 години. В началото се обучаваха за летци и беше много пумно. След това се обучаваха парашутисти. Тази година няма много самолети. Летят повече събота и неделя. Шумът обаче много пречи на хората. Ние сме писали жалби, но ни отговориха, че шумът е в рамките на нормалното”, каза тя.

По думите й това не е първият инцидент в общината. „Преди години самолет беше паднал в житата, но нямаше жертви”, сподели Каймакчийска.

„Летището се намира на по-малко от 2 км и е нормално шумът да пречи на спокойствието на жителите на село Черньово”, каза заместник-кметът на Община Ихтиман Даниела Митева.

Летището е частен имоти и има наематели, но не мога да конкретизирам фирмата наемател. Не знам от колко години  е наемател и как се стопанисва самото летище. В момента виждам, че има само един летателен самолет. Изключително притеснително е, че последните инциденти са прецедент. Надявам се разследващите органи да излязат с компетентно решение и ще се разбере каква е причината за вчерашния инцидент”, добави тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ