Ден 51 на протести срещу властта

Ден 51 на протести срещу властта

Ден 51 на протести срещу властта

За 51-и пореден ден неводолните от властта се събират в столицата и страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

От.нар. "Отровно трио" отново призоваха хората на планирания масов протест на 2-ри септември, когато се очакват да започнат редовните заседания на парламента в сградата на бившия Партиен дом.

Малко след 21:00 часа протестиращите се насочиха към Орлов мост.

В София остават затворени трите възлови кръстовища – пл. “Независимост“, при Ректората и на “Орлов мост“.

Днес отново се проведе и контрапротест срещу президента и срещу блокадите в столицата, като нейната цел е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

Тази сутрин Георги Флоров – един от лидерите на контрапротестите, заяви, че е бил нападнат и пребит тази нощ в София. Инцидентът е станал малко след 1 часа през нощта в Студентски град пред блока, в който живее. По думите му е бил нападнат от трима души. След нападението, той сам се е обадил на „Спешна помощ“ и полицията. Освидетелстван е от съдебен лекар, след което полицията е взела показанията му по случая. Той обясни, че свидетели на инцидента са станали двама негови познати - момиче и момче.

По-рано днес Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи обсъди на закрито заседание обстановката в България.

Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина Захариева, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии.

„По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона.Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

Пред БНР журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов заяви, че българските власти са били подложени на унищожителна критика заради начинът, по който провеждат съдебната реформа.

„Изобилстваше от остри реплики, когато българските власти, конкретно зам.-главният прокурор се похвали за това, че имаме големи успехи в борбата с контрабандата. Беше дадено ясно да се разбере, че те не са повикани да говорят за контрабандата, а да говорят за корупцията в борбата, с която България е на последно място. И беше казано в пряк текст, че българските власти могат да си изберат дали сме на последно място в борбата с корупцията, или сме на първо място по корупция“, коментира Стоянов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ