До 15 години затвор за хакери предлага вицепремиер

До 15 години затвор за хакери предлага вицепремиер

След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС."

Това каза вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността. Тя допълни в интервю пред Нова телевизия, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета.

В отговор на въпрос дали има нужните познания Николова отговори: "Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби.

В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ." Николова отрече да има връзка между назначението ѝ и изказването на бившия вицепремиер Валери Симеонов, който на 18 август заяви, че ще поиска нови преговори с ГЕРБ и нов формат на патриотичната коалиция между НФСБ и ВМРО. Министърът съобщи, че предложението ѝ да поеме поста е дошло на 19 август от премиера Бойко Борисов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ