Драма – ЕС нямало да прилага Истанбулската конвенция заради България

Драма – ЕС нямало да прилага Истанбулската конвенция заради България

България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата Иво Христов от БСП.

Отказът на България да ратифицира конвенцията произтича от решението на Конституционния съд, че документът противоречи на основния закон на държавата. А произнасянето на висшите магистрати бе по искане на БСП.

"Може да се гордеете с това. България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже. След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие, няма как Европейският съюз да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат", заяви още вицепремиерът Екатерина Захариева. 

Припомняме, че освен България, още няколко държави от ЕС не са ратифицирали конвенцията. Сред тях са Унгария, Чехия, Словакия и Ирландия.

Истанбулската конвенция е инициатива на Съвета на Европа. Смята се, че документът е най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени. Тя беше приета от Съвета на Европа през 2011 г., влиза в сила през август 2014 г. и бе подписана от ЕС през юни 2017 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ