Готвят законови промени заради казуса с "Наглите"

Готвят законови промени заради казуса с Наглите

Готвят законови промени заради казуса с "Наглите"

Законови промени, с които да се избягват занапред случаи като предсрочното освобождаване на двама от арестуваната и осъдена преди години банда за отвличания "Наглите" ще бъдат изготвени и инициирани в най-скоро време. Това стана ясно от изказване на  министъра на правосъдието Цецка Цачева след правителственото заседание днес. 

Действаща към момента промяна в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража позволява на изтърпяващи наказание в затворите да подадат сами молба с искане за предсрочно освобождаване до съда. Двама от организираната престъпна група са се възползвали именно от тази възможност след като са изтърпели само 7 години от постановените им присъди. За единия от тях администрацията на затвора е дала негативно становище по молбата, но въпреки това съдебният състав е решил, че може да я уважи.  Отговорността за този случай е на съответния съдебен състав, постановил това предсрочно освобождаване, заяви Цачева. Решенията са взети на първа инстанция и прокуратурата ги обжалва в момента. 

"В другия случай има положително становище на представители на администрацията на затвора, но по протеста на прокуратурата и двете решения на съда са атакувани пред по-горе стояща инстанция", заяви правосъдният министър и добави, че в тази инстанция представителите на администрацията на Софийски затвор ще поддържат протеста на прокуратурата.

Според нея администрацията на затвора е подходила формално при даването на тези становища, като е преценила само спазването на буквата на закона, "без да се отчита духът на закона, целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяния. Отделни служители са обърнали внимание към обществената непримиримост към лица от наглите", коментира Цачева. 

 

"За да се избегнат занапред случаи ще инициирам законодателни промени, които са свързани в 2 посоки. Освен формалният подход, мнение и становище, което се дава от администрацията на затвора, във всички случаи, когато има нюанси в становището на отделните служители, както е в конкретния случай, да има обобщаващо предложение, което да бъде единно от страна на администрацията на затвора. Освен това да се изготвят и критерии, в които да се отчита не само буквата на закона, но и да се държи сметка за степен на риск, ресоциализация. Контролът тук трябва да бъде завишен", отбеляза министърът на правосъдието.

Друга промяна, която ще бъде предложена е задължително да се предвиди електронно проследяване за лицата, подлежащи на предсрочно освобождаване от затвора. В най-скоро време ще стартира процедурата за набавянето и въвеждането на специални проследяващи "гривни", които ще се използват и за нарушители под домашен арест, съобщи Цачева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ