Иван Костов: КТБ вече е собственост на руска банка

Иван Костов: КТБ вече е собственост на руска банка

Иван Костов: КТБ вече е собственост на руска банка

Всичките активи на „Корпоративна търговска банка” отидоха в руски ръце, но не в кръга около споменавания заради шпионския скандал у нас Константин Малофеев, а в групата на Външнотърговската банка на Русия – ВТБ. Това коментира пред bTV бившият премиер Иван Костов.

Според него обвинението в престъпление против републиката за председателя на движение "Русофили" и забраната на ген. Леонид Решетников и на Константин Малофеев да влизат в България няма да доведат до ескалация по оста "София - Москва", тъй като двамата руснаци не заемат важни позиции в Кремъл и не са близо до центровете на власт в Русия

По думите на бившия премиер Малофеев действително е искал да овладее „Виваком” и други активи на КТБ, но „ако лявата ръка е искала това да стане, дясната е искала друго”. Според Костов руският бизнесмен е опитвал да влияе процесите в Донбас, Република Сръбска и Черна гора, но навсякъде се е провалил. За Решетников той казва, че се самолансирал като важен човек в България без да има политическа тежест.

„Това, което се случи, преди 5 г. сме го описали в един доклад от април 2015 г. Дадохме го на службите, но тогава не последва нищо”, посочи Костов, като добави, че службите трябва да отговорят на въпроса дали около ВТБ е опасна с влиянието си за България.

„Много е силно руското влияние в България, България е много уязвима, защото на българския народ му е внушено, че той сам не може да постигне нищо, че е получил даром свободата си, че във всичко, което е опитал сам да направи, се е провалил. Създаден му е комплекс за малоценност и комплекс за признателност. Това се поддържа на всички нива, учи се в училище”, отбеляза Костов.

Бившият премиер предупреди, че партиите в парламента, които са свързани с Москва, са много по-опасни от НПО-тата като „Русофили".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ