Излизането навън с маски ще стане задължително

Излизането навън с маски ще стане задължително

Излизането навън с маски ще стане задължително

Излизането навън с маски ще стане задължително, съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. "Разпоредил съм на министъра на здравеопазването да издаде съответната заповед", съобщи той. Мярката ще влезе в сила от полунощ. Причината е неглижирането на противоепидемичните мерки в последните два дни заради затоплянето на времето. Това бе отчетено и от ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, който обяви, че ще предложи на правителството носенето на маски на публични места да стане задължително. 

„Най-трудното ни предстои. В момента се движим под 1%. Тези починали хора са с много тежки заболявания, но ние имаме много такива хора в страната и рисковата група е много голяма. Ако изпуснем да влязат всички в болница в кратък период от време, ще понесем катастрофална щета“, посочи премиерът.

Той отново призова на Великден хората да останат вкъщи. „Призовавам най-отговорно на Великден да останем вкъщи. Да се поздравим с „Христос Воскресе“ от двора, терасата пред иконата или където намери за добре. Не може да се затвори църквата, но като вярващо хора разбираме, че ако оставим само тези, които не могат да не отидат в църквата, всички останали можем да изкажем радостта си от домовете си. Моля Ви, който не умира да отиде в църква, да го направи от вкъщи. Убеден съм, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере за това, че сме действали умно“, каза още той.

Продължава набавянето на тестове за масово изследване. С Южна Корея подписахме договор за PCR тестове и друго оборудване и вече сме осигурили и въздушния транспорт, съобщи още Борисов на брифинг. 

„Внимателно се следи проучването в Австрия на заболелите от коронавирус. Там тестваха около 1600 човека, ние тествахме 1020 и резултатите са под 1% и там. В най-заразения град в Германия резултатите са 15%. Всички мои колеги в изказванията си говорят за 60 - 70% очаквано заразяване с коронавируса. Затова и Щаба го свалих с мен на тази среща, защото има много непознати неща, които този коронавирус носи със себе си. Просто учените не го познават и науката не може да даде точна рецепта. И ние малко на сляпо действаме, като да стреляме по невидим противник. Това са резултатите, които излизат“, каза Борисов

Очаквайте подробности!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ