Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Догодина никой няма да иска да дойде в България заради ниското ниво на ваксинация у нас. Това заяви пред БНР  проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране. 

Според него през лятото здравното министерство е трябвало да действа като колегите си в страните от Европа и да обясни нуждата от ваксинация.

„Лятото трябваше да се каже - който иска да ходи по заведения, на концерти, на опери, на театри, трябва да се ваксинира. Това не сработи. Тогава усилията на министерството бяха да се разчистват лични сметки“, коментира Кантарджиев.

„На собствениците на заведения и на хората от туристическия бизнес трябва да се обясни, че ако продължаваме така да резистираме на имунизацията допускаме дифузно разпространение на вируса. Догодина, когато в цяла Европа курортите и заведенията ще бъдат отворени, у нас никой чужденец няма да дойде. Това беше правилното послание от най-високо държавно ниво“, добави той.

По думите му прехвърлянето на отговорност няма да доведе до нищо добро.

„Трябва авторитетни хора, на които обществото вярва, да говорят за ваксинациите хубаво, а не да се правят послания от министерството, които са смайващи", добави той.

Проф. Кантарджиев коментира и предложението на доц. Кунчев за задължително носене на маски от учителите и големите ученици като заяви, че обикновено възрастните заразяват децата и затова е важно, ако няма достатъчно ваксинирани учители, те да носят маски в учебните заведения. 

Той отдели внимание и на епидемичната ситуация в София.

„В София до преди една седмица параметрите на епидемиологично разпространение бяха много добри и сравнително по-ниски като средни стойности за страната. От около седмица обаче случаите се увеличават и през следващите десет дни може да се стигне до дифузно разпространение“

По думите му болниците в столицата все още имат резерв от легла, като това се дължи на сравнително по-доброто спазване на мерките в София, особено в градския транспорт.

„Държавните болници, макар че много ги критикуват, се справят идеално, както и при първата и втората вълна“, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ