България

Политика

|

Общество

|

Каримански: Инфлацията в България е привнесена

Каримански: Инфлацията в България е привнесена

Предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените. Това заяви пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански.

„Трябва да имаме предвид, че инфлацията се дължи на вноса, който се извършва в България. Затова казваме, че инфлацията в България, особено за последните месеци, е привнесена, а не създадена у нас. Разбира се има елемент, който се генерира и тук, но по-голямата причина е привнесен от Европа”, коментира Каримански.

В отговор на твърденията, че многото предвидени разходи помпат инфлацията, като заяви, че Бюджет 2022 все още не е влязъл в сила.

„Ако се критикуват многото разходи, заложени в този бюджет, те още не са факт. Досега сме изпълнявали бюджетите на правителството „Борисов 3”. А актуализацията беше, за да може хората да живеят по-спокойно”, каза Каримански.

Той беше попитан и за изказване на финансовия министър Асен Василев, преразказано от синдикатите, според което вина за това, че има толкова много работещи бедни имат работодателите и тяхната компетентност.

„Не знам в какъв контекст е казаното от министър Василев. Все има логика. Моята е такава - производителността на труда трябва да се повиши. Трябва да имаме качествени и количествени критерии. Трябва да има достатъчно преквалификация в публичния сектор. Начинът, по който се работи като производителност в този сектор. В последните години дефицитът в сектор „Държавно управление” се задълбочава”, коментира Каримански, като добави, че трябва да се обърне внимание на производителността и конкурентоспособността.

По отношение на коментарите от ГЕРБ, че ще натрупаме много дългове и дефицит, който ще ни спъне по пътя към еврозоната, той заяви, че в момента имаме наслагване на две кризи – пандемията от COVID-19 и високите цени в енергетиката.

„Първата грижа, която трябва да имаме, е за здравето и живота на хората. Точно по тази причина не мисля, че това, което казват опонентите е така. Ако видим прогнозните данни за 2022 г. и 2023 г. ние имаме, без ковид мярката, бюджетно салдо като дефицит под изискванията за Маастрихт. За 2022 г. без ковид мерките дефицитът ще бъде 2,5%, което е под изискването от 3%.

Според него не е сега моментът за увеличаване на максималния осигурителен доход. „Ще се опитам да приведа аргументи защо. Нека надделеят аргументите”, заяви Каримански.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ