България

Политика

|

Общество

|

Критичен глад за медицински сестри у нас

Критичен глад за медицински сестри у нас

В България от години се отчита глад за кадри в медицината. Най-критична е ситуацията при медицинските сестри, които за последните 20 г. са се стопили с 15 хил. През 1999 г. те са били 45 252, а през 2018 г. са 30 585 души. В борбата за кадри вече се включва болница за женско здраве, която учи деца как се поставя инжекция и как се прави хирургичен шев, разказва Нова тв.

Фондация „Майки за донорство“ се е заела с тази образователна кауза, с което да привлече младите към професиите в медицината. Вече 200 ученици са се записали да посетят уроците по здравни грижи, а именно медицински сестри, анестезиолози, хирурзи и акушерки запознават децата с професиите си.

Според здравното министерство броят на завършилите медицина се е увеличил. За последните 2 г. между 800 и 850 души са дипломираните медици. Това би било достатъчно да се покрият нуждите на системата, ако младите лекари не напускаха страната. Неравномерно е разпределението, казват от Лекарския съюз у нас.

Между 2014 и 2017 г. броят на лекарите до 30-годишна възраст се е увеличил близо 3 пъти, но по-голямата част от тях се е концентрирала в големите градове, така малките населени места остават без здравни грижи.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ