Консумираме все повече вносни плодове и зеленчуци

Консумираме все повече вносни плодове и зеленчуци

Консумираме все повече вносни плодове и зеленчуци

Вносът на плодове и зеленчуци в България расте, като само през първото тримесечие страната ни е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от БНР.

Според оперативните данни на Министерството на земеделието площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват.

В първите три месеца на 2021 г. у нас са влезли 71 000 тона цитруси и банани, което представлява ръст от 8% в сравнение със същия период на миналата година.

Макар повишението при вноса на цитруси и банани да е логичено, същото не може да се каже за вноса на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши, който през първото тримесечие се е увеличил с близо 50% спрямо периода януари-март 2020 г.

Изненадващи резултати се наблюдават и при доматите и краставиците, като данните показват, че славата на тези традиционни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 г. сме изяли над 4000 тона вносни домати и почти толкова вносни краставици.

Според последните оперативни данни на агроведомството българите засаждат все по-малко зеленчуци, като основният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82% по-малко. Експертите отбелязват, че на този етап има драстичен спад и в реколтата от череши.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ