Корабът Vera Su потъва

Корабът Vera Su потъва

Корабът Vera Su потъва

Корабът Vera Su вече потъва, след като хамбарът е започнал да се пълни с вода. Това обяви на брифинг министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

„Наш приоритет е запазването на човешкия живот и за това действахме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни той.

По думите му ситуацията е много сложна, тъй като корабът се намира до защитената зона и не може да бъде вкарана тежка техника. Според него проблеми създава и лошото време.

„Последните дни има много високи вълни. Другият вариант за евакуация, който анализирахме, беше по въздух, но поради силния вятър и близостта до скали това също е рисковано“, коментира Алексиев.

Той каза още, че има становище от Европейската агенция за морска безопасност, според което товарът на Vera Su не е опасен.

„При това положение едно задържане на кораба при първия ден на инцидента щеше да бъде възприето като враждебен акт на държавата и груба намеса в търговските взаимоотношения“, поясни транспортния министър.

„Ако действаме, без да спазваме каквито и да е норми, държавата може да бъде осъдена. Смея да твърдя, че държавата е действала по най-адекватният начин, защото това не е опасен товар“, добави Алексиев.

Той заяви, че екипажът все още не е дал съгласие да бъде евакуиран.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ