КЗК отсъди в полза на „Хидрострой“ за тунела под Шипка

КЗК отсъди в полза на „Хидрострой“ за тунела под Шипка

КЗК отсъди в полза на „Хидрострой“ за тунела под Шипка

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли обжалването от страна на „Трейс груп“ и „Алве груп“ по процедурата за възлагане на обществена поръчка за строежа на тунела под Шипка. Жалбата беше подадена в края на юни 2021 г.

Така поръчката ще се извърши от „Консорциум ПСВТ“, в който влизат „Хидрострой“, „Пътни строежи Велико Търново“ и „Пътиженерингстрой-Т“. За изпълнението на тунела, дълъг 3,2 км фирмата бе обявила прогнозна стойност от 320 млн. лв. с ДДС, която обаче се повиши на 358 млн. лв. още преди строителството да е започнало.

Печелившото обединение получи 99 точки при класирането на офертите, а „Трейс груп“ и „Алве груп“, състезаващи се под името обединение „Шипченски проход“ – 77 точки. Основната разлика в класирането идва при точкуването на техническото предложение – „Консорциум ПСВТ“ получава по него 40 точки, а „Шипченски проход“ – 15 точки. Не е ясно от къде идва разликата в точкуването.

„КЗК счита, че в жалбата не се оспорват по същество изложените мотиви от комисията, а се ангажира тезата, че предложената цена от участника, класиран на първо място, е четири пъти по-ниска от средната цена на останалите участници, поради което е дъмпингова и никакви мотиви в подкрепа на тази цена не могат да се приемат. Няма законова предпоставка обосновката да не се приеме. Напротив, всяка една изключително благоприятна цена може и следва да се обоснове“, се казва в решението на КЗК.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ