Линейка ще превози Теодора от Истанбул до София

Линейка ще превози Теодора от Истанбул до София

Линейка ще превози Теодора от Истанбул до София

Българката Теодора Маджарова, която потърси алтернативно лечение за онкологично заболяване в Бразилия, е отпътувала тази сутрин от Сау Паулу с редовен полет до Истанбул.

По преценка на фирмата за медицински транспорт, трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет, съобщиха от българското Външно министерство.

„Турските медицински специалисти, придружаващи Теодора Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет „Спартан”, не би спестило време. Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането”, посочват от МВнР.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева нашите мисии в Бразилия и в Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на българската гражданка.

Маджарова е превозена от болницата в град Можи Гуасу до летище „Гуарулос” в Сау Паулу със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище „Гуарулос”.

На летище „Ататюрк” в Истанбул Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София, посочва bTV.

Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай че възникне необходимост от хоспитализирането ѝ в Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която  е подготвила за целта лекарски екип.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ