Махат Румен Овчаров и Асен Гагаузов от управите на енергийни компании

Махат Румен Овчаров и Асен Гагаузов от управите на енергийни компании

Махат Румен Овчаров и Асен Гагаузов от управите на енергийни компании

Трима бивши министри в червени и тройно-коалирани правителства от близкото минало ще бъдат извадени от ръководствата на български енергийни компании. Това става ясно от лаконично съобщение на Министерството на енергетиката. То гласи:

"Министерството на енергетиката стартира процедура за промени в ръководствата на компаниите „Ай Си Джи Би“ АД, Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Освободен в качеството си на член на Съвета на директорите на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД ще бъде господин Асен Гагаузов. Ще бъде освободен и господин Петър Димитров от поста член на Управителния съвет на ДП „РАО“.

Господин Румен Овчаров ще бъде освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Промените ще влязат в сила след спазване на нормативноопределената процедура."

В съобщението не са посочени мотиви за отстраняването им. Двама от тях  - Румен Овчаров и Петър Димитров са били енергийни министри в предишни правителства. По-конкретно Румен Овчаров беше министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов от 1996 до 1997 г. След това, през август 2005 г. стана министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев, но близо две години по-късно, заради скандалните обвинения в корупция подаде оставка в началото на май 2007 г.  На поста го наследи Петър Димитров за времето от юли, 2007 до юли, 2009 година. 

Асен Гагаузов пък бе министър на регионалното развитие и благоустройството от 2005 до 2009 г. в правителството на Станишев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ