Мисъл на деня: „На конкурс се явяват по 100, накрая - най-глупавият остава“

Мисъл на деня: „На конкурс се явяват по 100, накрая - най-глупавият остава“

Мисъл на деня: „На конкурс се явяват по 100, накрая - най-глупавият остава“

Ниските заплати за IT специалисти в държавния сектор са една от съществените пречки да нямаме „вълшебници“ в тази сфера и респективно, рискът от опасни кибератаки да остава висок. Това стана ясно от участието на премиера Бойко Борисов във форум за киберсигурност в София днес.

„Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в министерствата достатъчно квалитетни хора. Ние плащаме по 1500 лв. В частния сектор заплатите на подобни IT-специалисти са от 10 000 лв. нагоре. На конкурс за работа при нас в този сектор се явяват по 100 човека. Накрая най-глупавият остава само един, ако остане и един. Всички, като чуят за заплащането, се обръщат и казват „Благодаря“, заяви Борисов пред участниците във форума.

"В същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими. Това пряко се отразява на гражданите. Нещо повече, хакерите продължават своята дейност и атакуват банки, застрахователни компании, където пак нанасят поражения на стотици хиляди хора“, добави Борисов и призова за обществена нетърпимост

Премиерът обеща, че ще се търсят възможности за повишаване на възнагражденията за киберспециалисти в държавната сфера.

"С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати", посочи той.

Иначе към момента по отношение на киберсигурността на държавно ниво се разчита главно на съвместна работи с всички граждански организации, стопански инициативи и т.н., „защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам - и държавната сигурност.“

На събитието висши представители на властта, министри, бизнесмени и представители на частния сектор наблюдаваха и  публична демонстрация на хакерска атака.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ