Мнозинството в парламента отказа да бъдат намалени депутатските заплати и ваканции

Мнозинството в парламента отказа да бъдат намалени депутатските заплати и ваканции

Мнозинството в парламента отказа да бъдат намалени депутатските заплати и ваканции

Парламентарното мнозинство отхвърли обсъжданото днес в пленарна зала предложение на "БСП за България" за намаляване и замразяване на възнагражденията на народните представители и за намаляване на отпуските им.

Предложението за промяна в правилника на Народното събрание беше подкрепено само от левицата - 65 гласа. Останалите гласуваха "против" - 48 гласа и "въздържал се" - 55.

С проекта се предлагаше възнаграждението на народните представители да бъде фиксиран размер от 2 976 лв., каквото е било в края на миналия парламент, и да не се преизчислява до края на мандата; ваканцията на Народното събрание да бъде само от 1 до 31 август, а по коледните и великденски празници депутатите да почиват толкова, колкото са официалните неработни дни. 

При дебатите в пленарната зала беше припомнена клетвата на народните представители, прозвучаха сравнения с Бундестага и лични нападки към Корнелия Нинова, предаде БТА. Управляващите отправиха обвинения в популизъм и предложиха да се сложи критерий за заплатите на депутатите - процент на участие в работата на парламента, а опозицията ги критикува, че си пазят "парите и благинките". 

Предлагаме заплатата на депутатите да се намали с около 600 лева на месеца, за следващите три години ще бъдат спестени 15 млн. лева, изчисли Крум Зарков от левицата. Той припомни основният мотив на проекта, лансиран на няколко пъти предварително от лидера на левицата Корнелия Нинова, че не е нормално голяма част от българските граждани да работят за заплата по-малка от средната, а народните представители да получават три. Като друг аргумент за промяната той посочи ниското обществено доверие в парламента. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова пък припомни клетвата на депутатите да спазват Конституцията и законите на страната и отбеляза, че всички български граждани имат равни права по Конституция. Тя посочи, че според Кодекса на труда отпуските на работещите по трудово и служебно правоотношение са 20 дни и официалните празници. Да спазваш равенството на правата на хората не е популизъм, а законност и ред, коментира Нинова. "Високите заплати спряха ли суджука и Суджукгейт, спряха ли Хасковогейт, спряха ли кмета на Септември? Това е Кодексът на труда и никъде не пише, че заплата се дава да не се краде, дава се за положен труд", заяви още тя. "Не представлявате интересите на народа, а си пазите парите и благинките", обобщии Нинова и се закани, ако БСП управлява, да отмени тези привилегии на политическата класа. 

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" я репликира, че никога, когато БСП е била на власт, от партията не са направили такова предложение. Той предложи всички, които са милионери, за полза роду, въобще да не получават заплата, а "в БСП милионерите са най-много". Според него това предложение "се нарича див популизъм."

Красимир Велчев от ГЕРБ пък посочи, че отпускът на депутатите е 32 или 33 работни дни. "Тя е фиксирана, не можем да избираме кога да почиваме, нямаме право на неплатен отпуск", заяви той по повод темата за равните права.

"Уви, заплатите на народните представители са обвързани с определянето на възнагражденията на множество висши и невисши държавни служители. Българският парламент има най-много заседания от парламентите на 28-те страни членки, каза той и показа справка за германския Бундестаг. Не предлагате критерий, предлагате един фикс на възнаграждението", отбеляза и Данаил Кирилов от ГЕРБ и попита справедливо ли е това. Той предложи иновативен подход за определяне на депутатските заплати - критерият да бъде процент на участие. "Иима народни представители, които се появяват в пленарна зала за няколко минути и изчезват. От 1000 гласувания за периода 1 февруари - 31 март, Корнелия Нинова е участвала в 37 от тях, т.е. коефициентът й на участие е 3,7 процента", посочи Кирилов. Ако наложим този коефициент на базовото възнаграждение, което предлагате, нейното възнаграждение трябва да е 110 лева и 20 ст., което би означавало, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено по смисъла на Кодекса на труда, коментира още Кирилов, който е и председател на правната комисия в парламента.

"Когато нямате аргументи срещу идеята, нападате вносителя й лично. Ще понеса вашите нападки, но знаете ли защо няма да успеете - според проучване 91 процента от българските граждани подкрепят предложението на БСП за намаляване на заплатите и отпуските на депутатите. Нито веднъж не се сравнихте с тези хора, сравнихте се с депутатите в Германия и с милионерите", отговори му Нинова.

В защита на лидера си, Славчо Велков от "БСП за България" изнесе статистика, че от януари до април 2018 г. Корнелия Нинова има осем неофициални отсъствия, а Цветан Цветанов - 16, и, ако тя е заработила 120 лева, той е заработил 60 лева. 

Данаил Кирилов обаче го парира, че Цветанов е участвал точно в 300 гласувания, т.е. 10 пъти повече от Корнелия Нинова.

Петър Петров от "Обединени патриоти" също заложи на аргументи в цифри като съобщи, че от юли миналата година средната заплата на един депутат в Бундестага е 9 541 евро на месец, а средната заплата в Германия е 2 307 евро на месец. Той отбеляза, че заплатата в румънския парламент е 2 200 евро, а в албанския - 3 200 евро. Той подкрепи предложението за по-справедлива оценка на труда на народните представители, като бъде оценяван в началото на всяка година на база на работата за предходната.

Кристина Таскова от "Воля" обвини БСП в цинизъм по отношение на това предложение. Призовавам всички в залата при гласуването да излезем, да остане само БСП, за да видим тогава какъв цирк ще разиграят, защото те вътре в себе си са убедени, че не желаят това предложение да мине, каза тя. Таскова призова не просто да се намаляват заплатите, а БСП да върнат всичко от прехода, което са получили, дори и да полагат обществено полезен труд. 
След гласуването Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и обясни, че е гласувал против, защото "по никакъв начин не бива да бъде подкрепяно това самоунижение". Една част от мотивите бяха откровено неверни, това го знаят вносителите и г-жа Нинова, от БСП трябва да знаят, че ние в събота и неделя не почиваме и се срещаме с избирателите, посочи той. Това днес е процедура по самоунижение, която ще доведе до понижение на рейтинга, не чухме кой какви предложения е внесъл и какъв ефект имат те, това днес, което чухме е нихилизъм, завърши представителят на ДПС.

А Нинова пък тържествено обеща в кулоарите на парламента пред журналисти всеки месец да дарява 600 лева от депутатската си заплата на възрастен човек или болно дете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ