НИМХ или ще има разширена автономия, или ще излезе от БАН

НИМХ или ще има разширена автономия, или ще излезе от БАН

НИМХ или ще има разширена автономия, или ще излезе от БАН

Има два варианта пред Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.. Единият е разширена автономия в рамките на Българската академия на науките /БАН/. Вторият е извеждането на НИМХ извън БАН.

Министър Вълчев поясни, че и двата варианта изискват допълнителни компромиси от двете страни. Той допълни, че ако се премине към варианта НИМХ да излезе от БАН, то това ще стане при запазване на оперативната дейност на хидрометеорологичната служба и при запазване на възможността в рамките на БАН да се продължат изследванията в областта на климата и водите - т.е. евентуално разделяне на научната дейност.

Ако се вземе решение НИМХ да бъде изведен извън структурата на БАН, тогава ще се мисли къде НИМХ да бъде ситуиран.

Образователният министър добави, че държавата трябва да бъде отговорна за дейността на НИМХ, която обслужва седем сектора на обществения живот и има международни измерения. Затова през следващата седмица ще бъдат обсъдени варианти както по отношение на бюджета на НИМХ, така и по отношение на невъзможността да се промени тази дейност еднолично и самостоятелно от страна на БАН.

Ще се помисли и как да се избира и директор на Института. Вълчев даде пример с общинските училища, които са към общините, но даден кмет не може самостоятелно да реши дали да закрие общинското училище или дали да му намали бюджета.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че БАН може да предложи максимална финансова самостоятелност на НИМХ и бюджетът на Института да се гласува от Министерския съвет. Той поясни, че въпреки това от НИМХ продължават да настояват да бъдат извадени от състава на БАН и след това предложение още не са се срещнали с ръководството на БАН, за да кажат дали са за или против. Ревалски коментира, че остава да се реши и по какъв начин да бъде избирано ръководството на института и поясни, че по сегашния устав и закон за БАН този директор се избира от Управителния съвет на БАН. Това решение е било подкрепено от Съвета на настоятелите. 

Председателят на БАН бе категоричен, че ако правителството реши да изгради НИМХ на основата на Института от Академията не са против, но са срещу ултимативното искане НИМХ да бъде отделен изцяло.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ