Ниското ДДС за книгите и зарзавата няма да свали цените, смята икономист

Ниското ДДС за книгите и зарзавата няма да свали цените, смята икономист

Ниското ДДС за книгите и зарзавата няма да свали цените, смята икономист

Ниските ставки на ДДС за книгите и за плодовете и зеленчуците няма да доведат до понижаване на цените на тези стоки. Това прогнозира по БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика.

Както „Мениджър Нюз“ вече писа депутати от ИГБНИ, ИТН, ГЕРБ, ДБ и ДПC предложиха временната мярка за подпомагане на печатниците и книжарниците за ниска ставка на ДДС от 9% вместо от 20% да стане постоянна. Тя беше въведена малко след началото на пандемията миналата година и според настоящите разпоредби трябва да спре да действа до края на годината.

Освен това депутати от ИТН внесоха предложение за намаляване на ДДС до 9%  и на производството и търговията с плодове и зеленчуци.

„Едва ли ще има осезаем ефект, заради условията на растящи цени изобщо, тоест то може би ще забави инфлацията донякъде, но това няма да е голям ефект и няма да е я елиминират. Потребителите нека да на са наясно и да не се надяват прекалено много относно цените на тези стоки, които получат диференциация, ако изобщо получат“, смята Вулджев.

Според него по отношение на изсветляването на секторите, свалянето на ДДС ще помогне в тази посока и това е доказано, че работи.

„Но настоящите предложения са много хаотични, партиите просто гледат да се харесат на избирателите, без да са направят за тези предложения по-сериозни експерти оценки“, смята Вулджев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ