Гореща вълна от Африка идва към България, термометрите ще се нагреят до 40 градуса идната седмица

Гореща вълна от Африка идва към България, термометрите ще се нагреят до 40 градуса идната седмица

Африканска жега идва към Балканския полуостров и вещае екстремно високи температури не само днес и утре, но и през следващата седмица.

Във вторник, 13 август, синоптиците очакват на места в България термометрите да достигнат 40 градуса.

Жълт код е обявен за почти цялата страна днес. Предупреждението е за опасно високи температури, които ще надхвърлят 35 градуса. По- хладно ще бъде около морето и в част от Западна България.

Столичната община вече раздава безплатна минерална вода на четири пункта, разположени в центъра.

Русе е сред градовете с най-високи температури засега, предаде БНТ. Там също мобилни екипи на Българския Червен кръст ще раздават вода на най-оживените места в града.

38 градуса е рекордната температура за 8 август в Русе. Тя е измерена преди 41 години. 38 градуса прогнозират синоптиците и за днес.

Продължителните жеги са изтощителни и изискват повече внимание, предупреждават специалистите. 

При температури над 35 градуса по възможност не излизайте на слънце в най-горещите часове от деня, поне до 17 ч. по възможност, съветват специалистите. Това важи най-вече за възрастните хора и малките деца, които са най-уязвими в жегите.

Жълти кодове за опасно високи температури важат за областите Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Силистра, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ