България

Политика

|

Общество

|

Отложиха делото за шпионаж срещу Николай Малинов

Отложиха делото за шпионаж срещу Николай Малинов

Специализираният наказателен съд отложи разпоредителното заседание по делото срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов. Той е обвинен за шпионаж в полза на Русия.

Причината е, че Малинов е получил съдебните книжа по делото на 7 юли и не е минал седемдневният срок, в който той да се запознае с обвинението срещу него и да подготви защитата си.

В съда съм заради подкрепата от Руската федерация, каза пред медиите Николай Малинов, цитиран от БТА.

„Абсурдно е моето престъпление да е това, че съм подписал договор с научен институт и тези разработки са публикувани в научно-теоретично издание. Няма нищо тайно, нищо секретно. Никога не съм имал достъп до секретна информация”, каза още той.

Шпионската сага около Малинов започва през септември на 2019 година, когато той бе арестуван заедно с други членове на движението. Тогава Специализираната прокуратура го обвини в шпионаж в полза на две организации – Общество „Двуглав орел“ на Константи Малофеев и Руският институт за стратегически изследвания на ген. Леонид Решетников. Лидерът на „Русофили” бе освободен под гаранция и малко по-късно се появиха кадри с него и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че Малинов е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Москва, където руският държавен глава му връчи орден.

Николай Малинов е и председател на партия „Възраждане на Отечеството”, която взе участие на парламентарните избори на 11 юли в коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република” (със секретар Жан Виденов).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки