Пада ДДС-то върху дарени храни

Пада ДДС-то върху дарени храни

Пада ДДС-то върху дарени храни

ДДС няма да се начислява върху дарени храни и хранителни стоки, реши парламентът като прие на второ четене днес промени в Закона за данък върху добавената стойност, които следва да влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Информация за сроковете, от и до които могат да се даряват храните, ще се утвърждава от министъра на земеделието и храните, след съгласуване с министъра на финансите, по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Ще се публикува на интернет-страниците на Министерството на земеделието и храните и БАБХ, гласи друга приета поправка. Изрично се упоменава, че даряваните храни не трябва да са с изтекъл срок на годност.

С приетите промени се въвеждат и допълнения в Закона за храните, с които се регламентират хранителното банкиране и разрешенията за оператор на хранителна банка.

Законодателят въвежда лимит според който общата стойност на безвъзмездно предоставените хранителни стоки към оператори на хранителна банка за текущата календарна година не трябва да надхвърля 0,5 на сто от общата стойност на извършените от лицето облагаеми доставки на хранителни стоки през календарната година преди текущата. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ