Парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 13 май

Парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 13 май

Парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 13 май

Парламентът гласува за удължаване на извънредното положение у нас до 13 май на пленарно заседание, което продължава и към този час. Предложението беше внесено от Министерски съвет, въз основа на конституцията. То бе въведено с решение на парламента на 13 март и първоначално беше до 13 април.
"За" удължаването бяха 122 депутати, "против" - 47 . Въздържаха се 7 народни представители.

Народното събрание възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация в съответствие с конституцията.
Не бяха приети двете еднакви предложения на БСП и на "Обединени патриоти" срокът за удължаване да бъде до 30 април.
Според одобрените по-рано днес нови, временни правила на работа, предвиждащи депутатите да гласуват на групи в по-малък състав от съображения за защита на здравето им, първо гласуваха депутатите от БСП, ДПС, "Воля" и независимите народни представители. След тях правото си на глас упражниха от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Няколкочасови спорове белязаха дебатите преди гласуването на първо четене на промените в Закона за извънредното положение в Народното събрание. Извънредното пленарно заседание започна в 14:00 часа с кворум от 124 народни представители като по време на регистрацията в зала влизаха по няколко народни представители. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче помоли в зала да останат само депутатите, които ще се изказват. Тя призова депутатите, които стоят в зала, да сядат на разстояние един от друг и да не се събират един до друг. 

„Вземаме решение за промяна в начина на работа на парламента. Г-н Цонев има различни мнения на различни специалисти, включително на Правна дирекция на Народното събрание дали можем да гласуваме дистанционно. Единственият легитимен орган, който може да каже това е Конституционният съд. Ако някой иска официален или легитимен орган, моля да отправи запитване към Конституционния съд и да спрем да си разменяме реплики дали може или не може, както и да си мерим юридическите дипломи и основания за този спор“, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нямаме никакво намерение да поставяме под угроза работата на най-важния орган на българската конституционна уредба, на българската демокрация. Не е личен въпроса дали ще работим, дали ще ни преглеждат, дали ще сме здрави, а е институционален. Има конституционна разпоредба какво се случва, ако народен представител почине, но няма хипотеза, ако е болен и трайно време е в болница. Ако 121 се заразим, не спира ли работа Народното събрание принудително. Институционален ли е въпроса, институционален е“, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебата за работата на Народното събрание.

Цонев направи коментар и във връзка със заплатите на депутатите. „Г-жа Нинова обвини тук и каза, че сега сме се сетили да се обръщаме към гражданите. Някои се сещаме по-късно, така е. Вие по-рано се сетихте. Тезата да не се повишават заплатите, да бъдат замразени е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание. Нашето решение като парламентарна група беше това увеличение и не само то, да го дарим там, където има нужда. В подкрепа на това ще кажа, че всички направиха някаква дарителска кампания. Всички народни представители, всички партии“, допълни още Цонев.

„Сбъркан е начинът, по който се подхожда към възнагражденията ни - въпросът с депутатските заплати не е временен, той е принципен, морален и политически“, контрира с въпрос Кронелия Нинова от БСП.

По думите й, въпросът с депутатските заплати станал особено актуален след изказването на премиера Борисов, но според Нинова не е ясно кога Народното събрание ще се събере отново в зала, за да се гласува предложението на ГЕРБ, което не бе включено в дневния ред на парламента.

От своя страна председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова допълни, че е разочарована от начина, по който председателят на парламента води заседанието и позволява да се говорят откровени лъжи. „Като например, че ГЕРБ е докарал положението до 10 млрд. заем. Да, може би е вярно, ГЕРБ докара коронавируса. ГЕРБ пусна извънредното положение, за да скапе икономиката. Това ли е истината, която се говори от тази трибуна“, каза още Стоянова.

По-късно от БСП и „Обединени патриоти“ дойде предложението извънредното положение да бъде удължено до края на месец април.

„Ние също подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение. Даже ние сме в основата на това то да бъде срочно - със срок от един месец. Първоначално поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме го с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея трябва да има не само информация и статистика, а задълбочен анализ.

По-късно акцентът в дебатите падна върху данните от актуализацията на Бюджет 2020. 

„За нас изводът е следният. Балонът за излишъци, за цъфтеш, за просперитет се спука. Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух. Сега правителството иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата“, изтъкна Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП коментира и мярката 60/40, като цитира изследването на Българска стопанска камара, според което едва 8% от фирмите ще се възползват от тази мярка, защото тя ги натоварва твърде много и предпочитат да освободят работещите. „Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват НОИ и рано или късно НОИ ще изпита огромни затруднения. Какво се получава от тази мярка: работниците си губят работното място, работодателите губят своите работници. Държавата губи, защото НОИ ще бъде претоварен и рано или късно ще гръмне. Т.е. всички губят от тази мярка“.

„Разчитам на вашата подкрепа, че това са първите мерки, които дават отговор на част от поставените въпроси и реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които бяха предложени от правителството. Може да не са съвършени, времето ще покаже. Моята роля остава само една да гарантирам, че колкото и продължителна да бъде тази криза, държавата ще може да продължи да функционира. Ние сме във Валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Междувременно, стана ясно, че парламентът ще заседава извънредно в понеделник от 9,00 часа като в дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното заседание. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ