България

Политика

|

Общество

|

Петков: Съюзнически сили ще попълнят дефицитите в българския батальон

Петков: Съюзнически сили ще попълнят дефицитите в българския батальон

Дефицитите в българския батальон за учението на НАТО ще бъдат попълнени от съюзническите сили, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков, който е на работно посещение в Брюксел, предаде БТА.

"Рамковата държава ще бъде България. Това означава, че батальонът ще бъде български. В този батальон обаче, понеже не сме инвестирали правилно през годините, има дефицити. Тези дефицити ще се попълнят от съюзнически сили", обяви той пред журналисти в белгийската столица по повод на напрежението НАТО-Русия. След заседание на Съвета по сигурност към МС вчера Петков обяви, че "отбранителната ни стратегия ще е базирана на българската армия". Впоследствие, в късните часове снощи CNN съобщи, че САЩ и Великобритания обмислят разполагане на до 1000 военни в България.

Съюзническите сили ще участват в попълването на дефицитите, докато българската страна не ги преодолее чрез правилни инвестиции, уточни Петков. "Надяваме се, че деескалирането на въпроса заедно с дипломатическите разговори ще дадат най-малкото забавяне на някакъв остър конфликт, в най-добрия случай елиминиране на проблема", каза още Кирил Петков. Той е на работно посещение в Брюксел по едно и също време с главният прокурор Гешев и също беше изслушан от мониторинг върху България по механизма за върховенството на закона. 

"Всички виждат, че прокуратурата не работи", коментира Петков искането на главния прокурор Иван Гешев за засилен мониторинг върху България по механизма за върховенството на закона.

Много бих се радвал да имаме максимално засилен мониторинг за върховенството на закона, това е и нашият приоритет, така че колкото повече, толкова по-добре. Няма как през общи шаблони и думи да се избягва липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. Те видяха вече при нас, че щом един от първите ни закони ще бъде за КПКОНПИ. Видяха готовността и желанието да направим промяна в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата. Разбраха защо. Просто няма как да излъжете европейските институции с добри думи".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ