Посрещат Борисов в Скопие с най-високи почести, но и с протести

Посрещат Борисов в Скопие с най-високи почести, но и с протести

Посрещат Борисов в Скопие с най-високи почести, но и с протести

С най-високи държавни почести ще бъде посрещната днес по обед в Скопие българската държавна делегация, начело с премиера Бойко Борисов. Той пристига в македонската столица на двудневна официална визита, по време на която ще бъде подписан още днес в ранния следобед историческия Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Ратифицирането на документа обаче не се приема еднозначно в съседката ни.

Скопие е окупирана от полиция. Очакват се възможни хулигански прояви на групи, настроени неприятелски към българския премиер, предаде за БНТ от Скопие журналистът Владимир Перев.
Явното демонстриране на недоволство започна още вчера вечерта, когато бе организиран протест в центъра на македонската столица срещу подписването на договора. Около 30 души са участвали в протестно шествие с македонски знамена от Министерството на външните работи пред църквата „Св. Богородица“ до сградата на правителството. Македонската агенция „Фокус“ посочва, че те са били организирани чрез сдружението „Блаже Коневски“. 

В Скопие Борисов ще проведе срещи с колегата си Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с президента Георге Иванов. А утре българската официална делегация и делегация на правителството на Република Македония ще положат венци пред гроба на Гоце Делчев, в църквата „Свети Спас“ в Скопие по повод 114-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. 

Както е известно, визитата е продължение на договореностите, постигнати при посещението на премиера Зоран Заев в София на 20 юни т. г. Тя е израз на желанието и политическата воля на двете страни за изграждане на открити, добросъседски отношения, основани на европейските ценности и взаимно уважение, подчертават от пресцентъра на Министерски съвет. На официалната церемония днс следобед ще бъдат подписани също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

В делегацията участва и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която в предварителен коментар уточни, че подписването е добро начало, но "предстои много работа и от двете страни така, че той да се прилага такъв какъвто е, с духа, целта и разпоредбата на клаузите в него." 

"Очакваме отговорност след подписването, защото предстои и ратифициране", допълни тя.

Македонският парламент ще ратифицира документа, но е възможно процедурата да се забави във времето, смята Владимир Перев. Атмосферата е оптимистична, което говори, че проблемът трябва да бъде решен и договорът да бъде подписан, за да се отвори пътя към Европейския парламент и НАТО, коментира той.

Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обаче категорично заяви, че няма да подкрепи договора. С послание към гражданите против приемането на договора излезе и Любиша Георгиевски - бивш председател на македонския парламент и бивш посланик в България. Според него ако опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ имаше по-голямо представителство в сегашния парламент, нямало да се стигне до този договор  с България, който по думите му би нанесъл щети на държавата. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ