Позабавихме нещата, сега най-важна е самодисциплината на българите, казва проф. Кантарджиев

Позабавихме нещата, сега най-важна е самодисциплината на българите, казва проф. Кантарджиев

Позабавихме нещата, сега най-важна е самодисциплината на българите, казва проф. Кантарджиев

Взехме добри и навременни мерки, с които позабавихме нещата. За сравнение в други страни, в които инфекцията тръгна по същото време като у нас, мерките бяха позабавени. Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията.“, добави професорът.

По неговите думи правителство полага всички усилия с осигуряването на средствата и планирането на нещата.

„Обикновено ни критикуват – че ние така безпланово действаме, напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и нещата, които правим, гледаме да вземем най-добрите опити от държавите, които имат успех" каза още той.

По отношение на въпросът дали да се носят маски, проф. Кантарджиев заяви, че според него е добре да се носят маски и да се дезинфекцират ръцете, като добави, че цял Китай е носил маски от началото на епидемията.

Той обясни, че в момента се наблюдава постепенно плавно увеличаване на броя на случаи и че сега е етапа, когато трябва да се внимава за няколко неща.

„Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция, това значи - гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави допуснаха“, коментира проф. Кантарджиев.

„Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано. И третото нещо, там където все още се събират хора, там където има сфери на икономиката и държавното управление, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допуснат взривове от заболяването в колективи на дежурящи, производства и прочие“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ