Превозвачите ни готвят протест пред Европарламента

Превозвачите ни готвят протест пред Европарламента

Превозвачите ни готвят протест пред Европарламента

Българските превозвачи вдигат два протеста - в Страсбург и в София - заради пакета "Мобилност". В сряда над 200 представители на бранша с жива верига ще блокират Европейския парламент в Страсбург, ако в понеделник в дневния ред бъде включено гласуването на пакета "Макрон".

Превозвачите заплашиха да палят автомобили пред Европарламента и с камиони да блокират пътища в Страсбуг, ако новите мерки влязат в сила. Към тях ще се присъединят и колегите им от Румъния, Полша, Унгария и Литва. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков заяви, че подкрепя протеста на превозвачите.

Според него протестът е изразно средство на позиция, която и страната, и членовете на ЕП от България защитават много яростно.

"По това време ще бъда на Съвет на министрите по транспорт с моите колеги от Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния. Ще водим серия разговори за обединени действия за недопускане на триалозите, с които би трябвало да завърши всеки един законодателен цикъл", заяви министър Желязков. 

Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ