Службите накрак за убийството на журналистката в Русе. Световни медийни организации шокирани от случая

Службите накрак за убийството на журналистката в Русе. Световни медийни организации шокирани от случая

Службите накрак за убийството на журналистката в Русе. Световни медийни организации шокирани от случая

Продължава разследването на жестокото убийство в Русе.

30-годишната водеща в местна телевизия Виктория Маринова беше намерена мъртва в събота следобед. Извършителят се издирва, работи се по всички версии за престъплението

Сигналът за откритото тяло на Маринова, която е административен ръководител на телевизия TVN и водещa на предаване, е подаден в 14,18 часа в събота от гражданин.

Заместник-директорът на полицията в Русе Илиян Енчев обясни, че трупът е намерен в обрасла с растителност зона. На няколко метра от него са открити и вещи на жертвата.

Окръжният прокурор заяви, че са извършени огледи и претърсвания, иззет е нейният автомобил, разпитват се свидетели. Колата не била в близост до мястото, където е открито тялото, но било установено, че е оставена там от жената. Назначени са различни по вид експертизи, включително и технически - на мобилни устройства.

При откриването на тялото са липсвали мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата ѝ, както и част от дрехите. Полагат се всички усилия, за да се установят къде се намират тези вещи.

Установен е маршрутът на жертвата. 

В разследването участват и служители от криминалния отдел към ГД "Национална полиция". Окръжният прокурор на Русе обясни, че Националният институт по криминалистика и криминология вече изследва веществените доказателства, открити на място, като в кратки срокове се очакват заключения от тях, за да има по-голяма конкретност и разследващите да са по-ефективни в работата си.

Смъртта била причинена от удари в главата и задушаване.

"По случая се работи денонощно. Имаме експертен потенциал. Надявам се скоро да имаме повече информация за самоличността на извършителя", обясни Георгиев.

Началникът на отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в Русе гл. инспектор Николай Кожухаров поясни, че има вероятност версията, свързана с професионалната кариера на жената да отпадне на по-късен етап от разследването.

"Изказвам своите най-дълбоки съболезнования към семейството и близките на Виктория Маринова! Градът ни е потресен от жестокостта, с която бе отнет животът на една майка на шестгодишно дете, уважаван русенски журналист и общественик!", каза кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от dunavmost.

"Прокурорите ще разкрият убийството. Само не ги пресирайте", категорично заяви премиерът Борисов по време на Националното съвещание на МВР в сградата на жандармерията в София. "Най-добрите криминалисти са там. Получено е голямо количество ДНК. Убеден съм, че колегите от Криминална полиция ще разкрият убийството."

"Комитетът за защита на журналистите е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието", заяви в Брюксел представителят на представителя на Комитета в Европейския съюз Том Гибсън.

Изследване на Комитета сочи, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куциак бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Керуана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта, напомня Комитетът за защита на журналистите, чиято централа е в Ню Йорк.

Организацията Репортери без граници също призова българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде Франс прес.

Представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир заяви, че е шокиран от убийството на разследващ журналист, и призова за цялостно и стриктно разследване

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ