Проф. Витанов: Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври

Проф. Витанов: Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври

Проф. Витанов: Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври

„Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане. Загубихме 20 хил. души. Това е повече от половината ни армия – все едно, че сме загубили война. Когато се загуби война, обикновено се разследват причините“. Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов.

„Какъв е механизмът, по който тази лъжа подейсва. Имате народ разделен на три части. Ако сте един лидер има 25%, които ще следват това, което казвате. Други 25% няма да следват това, което казвате, а останалите 50% са „според зависи“. Миналата година от април и по рано започва изпълването главите на тези 25%, които няма да следват препоръките, с идеята, че вирусът е безопасен, че изобщо няма такъв вирус, че е конспиративна теория. Това нещо не беше предотвратено и ето ги днес тези 25%, които са твърдо убедени, че такъв вирус няма. НОЩ не е излъгал никого. Аз бях този, който каза, че вирусът си има помагачи, когато броят на починалите беше 40 като цяло. Помните интервюто на ген. Мутафчийски при г-жа Бенатова, след което вселената бе оревана, тогава броят на починалите беше 144 – не на ден, а общо. Помагачите са тези, които твърдяха, че вирус няма", добави той.

Проф. Витанов заяви, че вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври.

По думите му базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване.

Според него репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна тогава може би ще е между 2-2,20.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

Според него София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.

„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

Според него като неблагоприятни фактори за заразата се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Математикът обясни, че получава заплахи за убийство, но заяви, че не е подавал сигнали в полицията.

„Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите „хейтъри“ – те са много компетентни, да заповядат“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември