България

Политика

|

Общество

|

Протести срещу стратегията за детето се проведоха в редица градове

Протести срещу стратегията за детето се проведоха в редица градове

За четвърти път в страната се проведоха протести срещу Националната стратегия за детето. Шествия имаше в София, Велико Търново, Варна, Бургас, Сливен и други градове, като в тях се включиха десетки граждани, които настояваха спорният документ да бъде премахнат.

Въпреки че след намесата на премиера социалният министър Бисер Петков заяви, че работата по проекта е "замразена", родителите отново са на улицата, предава NOVA. Те настояват да се разследват всички случаи през последните 5 години, в които деца са били отнети от родителите им и настанени в приемни семейства или в институции. Както и разследване на осиновяванията на български деца у нас и в чужбина. И още - стриктен контрол над работата на социалните работници и наказания в случаите на неправомерно извеждане на деца от семействата им.

Шествието в столицата тръгна от НДК и продължи по няколко централни булеварда, а крайната му точка е площад Народно събрание. Движението беше временно блокирано на местата, през които преминаха протестиращите.

„Извеждане на дете от семейството е крайна мярка, тя е с временен характер и винаги подлежи на съдебен контрол. Мисля, че доказахме, че се съобразихме с това възникнало обществено напрежение и несъгласие, въпреки че считахме, че някои тези в стратегията не са правилно разбрани, но така или иначе работата по стратегията е спряна”, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Протести има в още над 20 града на страната. Едно от най-големите шиствия беше в Бургас. Там се събраха около 250 родители. Според тях "замразяването" на стратегията е само временно решение, което не ги успокоява, а текстове от стратегията вече се прокарвали в закони. Затова основното искане е за пълно и категорично отхвърляне на документа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ