Протестът на превозвачите: Поправката "Макрон" ще засегне над 200 000 семейства

Протестът на превозвачите: Поправката Макрон ще засегне над 200 000 семейства

Протестът на превозвачите: Поправката "Макрон" ще засегне над 200 000 семейства

Денят на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани в София беше избран и за ден на протест от превозвачите на ТИР-ове и автобусния транспорт, предаде БНТ. 

Над 180 ТИР-а и автобуса блокираха лявата част на бул. "Цариградско шосе" в столицата от 7 км до "Алея Яворов" в посока Центъра.

Протестът е срещу готвените поправки в "пакета за мобилност" на ЕС, предвиждащи на всеки 3 седмици водачите на ТИР-ове да се прибират в родината за почивка, а тези, които са в Западна Европа да не почиват в кабините, а в хотели. Това прави автоматично отпадане на застраховките за камионите и за товарите.

Протест има в още 10 български града. В София протестът ще премине в пешеходно шествие, което ще завърши пред НДК, където превозвачите искат лидерите на Европа да ги чуят.

Превозвачите протестират срещу т.нар. "поправка Макрон". Според тях финансово проектът ще се отрази изключително неблагоприятно върху доходите на шофьорите - всеки ще бъде задължен да му се намали работното време и на 3 седмици да се прибира вкъщи. Разходите, които ще се направят от фирмите, ще бъдат всяка седмица по 200-250 евро на камион за хотел и за паркинг, според собствениците на компаниите. 

Според Ангел Траков, председател на УС на Съюза на транспортните превовачи, ако "пакетът Макрон" се приеме в предвидения вид, ще има фалит на над 14 000 транспортни компании. Ще бъдат засегнати повече от 200 000 семейства, които ще останат без доходи, каза той. 

"Да не забравяме, че нашият бранш офирмя повече от 15% от БВП, което ще доведе до неминуеми икономически загуби за цялата страна", допълни той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ