Пуснаха и секретаря на президента под гаранция

Пуснаха и секретаря на президента под гаранция

Пуснаха и секретаря на президента под гаранция

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов, който бе задържан вчера за 24 часа беше освободен днес следобед под гаранция от 20 000 лв. след предявяване на обвинение, става ясно от съобщение на прокуратурата. След 24-часов арест на свобода под гаранция от 1 млн. лева излиза и бизнесменът Пламен Бобоков.

На двамата са повдигнати обвинения за участие в престъпен  сговор,  с  цел  осъществяване на  търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на месец януари 2019 год. до настоящия  момент - престъпление  по чл. 321, ал.6 от НК, се казва в съобщението на прокуратурата. Бобоков бе задържан за втори път вчера, като този път арестът бе обоснован по Закона за МВР. При предишното му задържане отново му бе определена гаранция от 1 млн. лева. При определяне на размера на паричните гаранции са взети предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемите, здравословното им състояние,  семейното им положение, професията, възрастта и други данни за личността им, уточняват от прокуратурата.

 Пламен Бобоков и Пламен Узунов са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г., като Бобоков е "подбудил на 21 пъти Узунов, в качеството му на длъжностно лице, да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата  от него длъжност, с цел да набави за Бобоков облага. От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“. 

На обвиняемите е наложена забрана да напускат страната.

Настоящото  досъдебното  производство  е  образувано  по  отделени  материали  от  делото  за  незаконния  внос  на  боклук,  по  което  за  участие  в  организирана  престъпна  група  са  обвинени  братя  Бобокови и  бившия  зам. министър на екологията  и водите Красимир Живков, уточняват от държавното обвинение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ