Съдия: Полфрийман най-вероятно ще е на самолета до края на седмицата

Съдия: Полфрийман най-вероятно ще е на самолета до края на седмицата

Съдия: Полфрийман най-вероятно ще е на самолета до края на седмицата

Най-вероятно до края на седмицата Джок Полфрийман ще е на самолета и ще е извън правомощията на българската съдебна система. Tова заяви съдия Димитър Узунов пред bTV, като добави, че е малко вероятно да има някакъв обрат по делото срещу австралиеца.

По думите на Узунов не е важно как е именуван съдебният акт – дали решение или определение, важно е по какъв процесуален ред е постановен. Съдията добавя, че прокуратурата има своите мотиви, които не са лишени от логика.

 „Съдебният акт е постановен с голяма доза съмнение при прилагането на закона. Това предизвика обществена и академична реакция. Дори при напускането на австралиеца от затвора, той ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев”, коментира съдията, като добавя, че актът отива „в коша”, защото условието Полфрийман да бъде наблюдаван след условното освобождаване е невъзможно

Според Узунов докладчикът по делото изготвя част от доклада по поръчка Българският хелзинкски комитет (БХК), като той подчертава, че е важно да се установи дали съдия Калпакчиев има взаимоотношения с неправителствената организация.

Пред bTV адвокат Даниела Михайлова заяви, че предложението на прокуратурата за възобновяване на делото е неоснователно и процесуално недопустимо. По нейни думи един рутинен и всекидневен случай, какъвто представлява процедурата по предсрочно условно освобождаване, се използва за нагнетяване на обществено напрежение заради предстоящия избор на главен прокурор и предизборната ситуация у нас

Тя каза още, че не може да се говори за обвързаност между Калпакчиев и БХК.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Делото бе насрочено за 23 октомври, но заради високия обществен интерес то бе изтеглено на по-ранна дата.

В момента австралиецът е в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

ВМРО организира протест пред Съдебната палата в София срещу освобождаването на Полфрийман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ