Съдът в Страсбург допусна за разглеждане делото "Баневи срещу България"

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане делото Баневи срещу България

Съдът в Страсбург допусна за разглеждане делото "Баневи срещу България"

Делото, заведено от семейство Баневи срещу България за нарушаване на човешките права пред съда в Страсбург е преминало първа фаза, което означава, че е допуснато за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално да постигнат споразумение. Това съобщи пред журналисти в спецсъда адвокат Христо Ботев, който защитава Николай Банев, по делото за данъчни престъпления и пране на пари. Подсъдими по него са още неговата съпруга и майка му.

По думите на Ботев споразумение няма да бъде постигнато. В делото са били описани нарушения от страна на прокуратурата и съда, което включва първоначалните арести и изказвания на настоящия главен прокурор, които според него нарушават презумпцията за невиновност.

Евгения Банева заяви на свой ред, че делото в Страсбург е започнало на 21 юли 2020 г. и е с гриф "Приоритетно", заради "много нарушения, допуснати от българските съд и прокуратура". Делото се водело от адвокатската кантора на Михаил Екимджиев, поясни БТА.

До края на септември българската държава трябва да даде отговор на няколко въпроса по съдебния спор, свързани с нарушаване на човешките права, сред които "неразумно дългият срок на задържане на Николай Банев, който към момента е почти две години, поясни Банева и добави, че нарушения имало и при издаването на Европейската заповед за арест.

Тя заяви още, че е заведен иск в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като в момента се чака бъде насрочено заседание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ