България

Политика

|

Общество

|

Софийският университет и Huawei правят обща научна лаборатория

Софийският университет и Huawei правят обща научна лаборатория

Софийският университет подписа меморандум за сътрудничество с българското подразделение на Huawei, съобщиха от учебното заведение.

Съгласно документа, заедно те ще обменят опит в развитието на изкуствения интелект и други нови технологии от висок клас. Освен това ще разработят и съвместна научна лаборатория в Софийския университет.

Целта на споразумението е да осъществяват съвместни проекти, финансирани от ЕС, включително научно-изследователска и развойна дейност, както и инфраструктурни проекти, а в допълнение ще се организират обучения и семинари за студентите, академичното общество и индустрията в България.

По думите на ректора проф. дфн Анастас Герджиков СУ е водещ научен център в областта на ИТ и изкуствения интелект с учредените Център за върхови постижения в информационните и компютърните технологии UNITe и с Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE).

На този фон редица държави в Европа налагат ограничения на Huawei и изключват компанията от доставките на компоненти в производството и изграждането на мобилната мрежа от пето поколение. Това до голяма степен се дължи и на становището на САЩ, че китайският гигант е заплаха за националната сигурност, както и на промотирането на плана „Чиста мрежа“ на американското правителство за ограничаване на китайски компании от технологичната индустрия.

Декларация срещу 5G на Huawei подписа и българският премиер Бойко Борисов в края на октомври, по време на визитата на един от заместник-държавните секретари на Щатите, Кийт Крав.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ